JUNE EDITION: (ALL MEN AFFAIR) TWTYE-- TIME WITH FRANKLIN COLE


The monthly edition interview section with Young Entrepreneurs exclusively to THE HOTSPOT GHANA (KUMASI'S GOTO DIGITAL MARKETING AGENCY) presents the ALL MEN AFFAIR this JUNE. Young startups in Ghana can get inspired by the answers these hardworking Entrepreneurs provide on TWTYE. The Interview below was with Franklin Cole, CEO of D'EMPEROR MEDIA CONSULT. ENJOY THE INTERVIEW BELOW.

1. TELL US ALL ABOUT YOURSELF, WHAT KIND OF PERSON IS FRANKLIN COLE

Ans: There's a saying that if you want something to be done well, do it yourself. this wise saying defines my true personality. I am a goal driven and self motivated person who is positive about every aspect of life. I considered myself as someone who is quite friendly.

My passion and love to contribute positively to the society led me to join the team that founded two of the most prestigious top Ten beauty pageant in Ghana, Nigeria's Most Beautiful Ghana & Miss Nigeria Ghana, Platforms that groom young Nigerian ladies  towards a new order of projecting Nigeria good image in Ghana through various humanitarian activities with special focus on Breast Cancer Awareness  Campaign across the ten regions of Ghana

I'm currently the managing director and business lead consultant for D’Emperor Media Consult Gh Ltd, a business consultancy firm that assist management of various companies, specializes in helping small and medium sized businesses creates innovative strategy that includes: Business Development, Public Relations, Media Services with special interest in event management.

2. TRY TO DESCRIBE YOURSELF IN 2 WORDS ONLY.

Ans: Am goal driven and self motivated.

3. WHY DID YOU CHOOSE TO BECOME YOUR OWN BOSS?

 Ans.  My reason is simple, growing up, have always imagined a life in which i can live on my own terms, have the freedom to choose how i spend my time and the kind of projects i do or work on, having enough time for planning, the patience and determination, this situation is the picture have painted long before graduating from university and I can give you few reasons why one should consider being your own BOSS.

1. The flexibility to work anywhere, you can choose to work from the comfort of your home at your own relax time.

2. You have the opportunity to create jobs for others. Trust me, there is no greater accomplishment than being able to support others. If you create a small business, at some point, you'll likely need to hire people to do jobs that you no longer have time to do yourself.

3. You don't have to answer to anyone, which simply mean you at the top of your self-confidence and respect and most importantly you will be more creative, determined and motivated as a result.  And finally, you are automatically building an empire and a legacy behind for generations to come, working  for oneself is an adventure that can't be comprehended. It provide you with great stories to tell, wisdom to impart and a reason for people to remember and to respect you.

4. WHERE DID YOU GET YOUR ENTREPRENEURIAL SPIRIT? DOES IT RUN IN YOUR FAMILY?

Ans: Basically I can say mine came and form from within and over the time, it became part of who I am today.
Entrepreneurial Spirt isn't something you are taught, it's something one must develop within yourself.

An entrepreneurial spirit it something that develops in the individuals who demonstrate a true passion for building something great from nothing and they are willing to push themselves to the limits to achieve big goals.


5. CAN ANYONE BE AN ENTREPRENEUR OR IT TAKES SOME SPECIFIC SKILLS?

Ans: anyone can be an entrepreneur but definitely not everyone. Some people are good at serving while some are good at developing ideas that create platforms that serves greater purposes

6. WHAT WAS YOUR KEY DRIVING FORCE TO BECOME AN ENTREPRENEUR?

Ans. Passion to succeed and freedom


7. WHERE DID THE IDEA OF YOUR BUSINESS DERIVE FROM?

Ans. My business idea came from my passion, what I love to do. Once your business is your hobby then one is able to achieve more goals with less stress.

8. HOW DID YOU START YOUR BUSINESS AND HOW DID YOU COME UP WITH A NAME FOR YOUR BUSINESS?

Ans. When I first started my consulting practice and event management, I wanted a business name that captured the importance of achievement and reaching for higher goals. I spent days writing down words on a piece of paper and trying various combinations with no luck. At that particular time I voluntarily offer business idea and marketing strategies to my friends who were already in there own business and also supporting other event organizers who are close friends by providing them with my few quota and indeed I get honest feedback from them then I realized the name needed to evolve.

Naming my business D'Emperor Media Consult, I had wanted something more inclusive for a future team and I wanted it to have some sort of dominion reference, since I have my passion in the showbiz/media industry.
So I embraced the idea of providing services that help small businesses overcome obstacles and reach their financial goals.

9. HOW LONG DO YOU STICK WITH AN IDEA BEFORE GIVING UP?

Ans: It's not good to hold on to an idea for too long but rather bring it to reality as possible as one can, evaluate if it worth activating or not. In my opinion, an idea must be put into action and execute as soon as one can because the idea you are holding on to; someone somewhere is having same idea and also planning to put it into action. Giving up is not an option.

10. From where do you draw inspiration?

Ans:  Reading inspirational quotes online

11. How far are you willing to go to succeed?

Ans: As far as is not going contrary to my beliefs and conscience

12. WHAT ARE SOME OF THE PRINCIPLES YOU FOLLOW TO BUILD A SUCCESSFUL CUSTOMER RELATIONS WITH YOUR CLIENTS?

Ans. My principles are simple and straight forward and I think every good entrepreneur or an aspiring one must also consider them as well.

1. I have love to continuously learn about my clients and from this simple principle, I believe everything else follows. When you know your client, you can make sound business decisions.

2. I do Interact personally with my client a lot in other to build an atmosphere of friendship, Relationships result from interaction. Knowing your client is just the first step. One can use that knowledge to develop relationship with your client whenever you interact with them.

3. I practically anticipate my client's needs often and offer to fulfill them. Knowledge of your client's presents new opportunities for making the right offer or delivering the right service to the right person at the right time.


13. DO YOU BELIEVE THERE IS A WINNING FORMULA FOR BECOMING A SUCCESSFUL ENTREPRENEUR? WHAT IS YOURS?

Ans: Becoming a successful entrepreneur one must consider couple of factors and skills which I believe had help me build up myself to the point where I am now in my business. I will mention few with explanations for the benefit of your readers and those who are aspiring to be an entrepreneur

1. Resiliency. One ability as an entrepreneur to weather the ups and downs of any business since it never goes exactly the way we had planned the business or according to our initial description of the business. This particular skill enables an entrepreneur to keep going when the outlook is bleak.

2. Focus. As an entrepreneur one must mastered the ability to remain focus no matter what challenges that might come up during the business setup, After setting a long term vision, knowing how to “laser focus” on the very next step to get closer to the ultimate goal. There are so many distracting forces when trying to build a business and for an entrepreneur to remain focus is one of the most difficult ability to master.

3. Find and manage people. Only by learning to leverage employees, vendors and other resources will an entrepreneur build a scalable company. One need to learn to network, meeting the right people. This sources will enable an entrepreneur to get an honest and timely feedback


4. Ability to sell. Every entrepreneur is a sales person and over the year I have considered myself as one good marketer and that's why am the lead consultant in my company, whether u want to be or not. Entrepreneur are either selling their ideas, products or services to clients, investors or employees. They work to be there when clients are ready to buy. Alternately, they know how to let go and move on when they are not.

5. Learning process. Successful entrepreneurs knows and have a clear understanding that they don’t know everything and the market is constantly changing. They stay up to date on new systems, technology, and industry trends. And finally to stay on track as an entrepreneur one must have (Self-reflection) which allow you to downtime to reflect on the past and plan for the future. Always working only leads to burnout physically and emotionally.


14. WHAT WAS THE TOUGHEST MOMENT YOU HAVE EXPERIENCED IN YOUR BUSINESS PRACTICE? HOW DID YOU SUCCEED TO GET OVER IT AND MOVE FORWARD?

Ans: Toughest moment  that are mostly faced by an entrepreneur  is getting an investor to believe in your idea and provide the necessary resources to actualize one goal. This have been my toughest and major challenge as an entrepreneur, especially when you have a project at hand and you can't seem to get anyone to share in the project business plan by investing financially. My bailout remains; Utilizing the resources at hand wisely and spreading my marketing campaign strategy to my target audience

15. Have you ever failed in a business project you undertook? Tell us how you were able to deal with it.

Ans: Failure is part of the process to succeed in life, Every entrepreneur experience that difficult moment when you feel all odd are against you. The answer is keep your head high and don't stop moving till you achieve the ultimate goal.

16. WHAT WOULD YOU ADVICE TO THE START-UP

Ans: Believe in your self and your idea, don't procrastinate. Start where you are with what you have at hand.

Thank You.


NEXT ON TWTYE's ALL MEN AFFAIR features CEO OF NIIS GOURMET FACTORY (CHEF NII) 

No comments

Powered by Blogger.